Waar kunnen we je mee helpen?

Wat zijn de voordelen van reizen met een OV-chipkaart?

 • Bijgewerkt

Tegenwoordig check je eenvoudig in-en uit met jouw contactloze bankpas of creditcard. Handig als je af en toe met het openbaar vervoer reist. Je betaalt hetzelfde tarief als met een anonieme OV-chipkaart of een persoonlijke OV-chipkaart zonder leeftijdskorting of zonder abonnement.

 

In- en uitchecken met een contactloze bankpas of creditcard heeft dezelfde voordelen als een OV-chipkaart:

 • Vrijheid en flexibiliteit in het reistraject. Je checkt in op de halte / het station waar je instapt en vervolgens uit wanneer je uitstapt. Bij het aanschaffen van een kaartje ben je vaak gebonden aan een specifieke rit
 • Gemak en tijdwinst. Je staat niet in de rij om een kaartje te kopen bij de chauffeur, kaartautomaat en/of loket. Ook kun je makkelijk overstappen van het ene naar het andere vervoermiddel, zonder dat je eerst een nieuw kaartje hoeft te kopen.
 • Inzage in reisgegevens: Je kunt jouw reisgegevens online bekijken.
  Bij de OV-chipkaart dien je hiervoor eerst  jouw kaart te registreren. Dan is het ook mogelijk om een overzicht van je reis te maken om deze te declareren. 
  Bij het in- en uitchecken met je contactloze bankpas of creditcard kan dit op de website en/of app van OVpay. Het is nog niet mogelijk om een overzicht van je reis te maken om deze te declareren.
  Meer informatie over inzicht in gemaakte reizen en kosten die betaald zijn met OVPay.

 

Wanneer heeft een OV-chipkaart voordelen voor jou: 

 • Indien je regelmatig een overzicht wilt maken om jouw reiskosten wilt declareren. Je kunt online een declaratie overzicht maken als je jouw kaart hebt geregistreerd.
 • Wanneer je abonnement wilt of hebt afgesloten.
 • Als je 65+ bent en je een persoonlijke OV-chipkaart hebt, dan krijg je automatisch leeftijdskorting.
 • Als je een pas wilt hebben die anderen zonder eigen betaalpas ook kunnen gebruiken (niet op hetzelfde moment) dan is een anonieme OV-chipkaart handig.
 • Als je jouw persoonlijke gegevens niet bekend wilt maken, dan is de anonieme OV-chipkaart waarschijnlijk handig voor jou.

Klik hier voor meer informatie over de voor- en nadelen van de OV-chipkaart.

Was dit artikel nuttig?

Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0